dingen waarnemen

wanneer licht het oog binnenvalt

het oog

We nemen dingen waar wanneer licht het oog binnenvalt. Het licht komt door het doorzichtige hoornvlies en passeert vervolgens de opening in de iris, de pupil. De pupil zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid licht wordt doorgelaten. De pupil wordt nauwer in het licht en wijder wanneer het donker is.

Het licht passeert dan de lens. Deze structuur zorgt ervoor dat het beeld scherp op het netvlies wordt geprojecteerd. Het netvlies functioneert enigszins als het filmpje in een ouderwetse – niet digitale – camera en is opgebouwd uit miljoenen lichtgevoelige cellen. Deze vangen het licht op en zorgen ervoor dat het lichtbeeld wordt omgezet in elektrische energie. Dit elektrische signaal wordt vervolgens via de oogzenuw doorgestuurd naar de hersenen. Indien een patiënt slechtziend is geworden, dan kan het zijn dat lezen, kijken naar televisie of film of het uitoefenen van een hobby een probleem wordt.

Dit is een probleem dat niet oplosbaar is met een gewone bril. Hiervoor zijn extra hulpmiddelen voor slechtzienden nodig. Deze hulpmiddelen worden ook wel ‘low vision’ hulpmiddelen genoemd. Onder deze hulpmiddelen voor slechtzienden vallen bijvoorbeeld een loep waarmee de patiënt de dingen beter kan zien.
Om te kunnen beoordelen welk hulpmiddel voor de slechtziende geschikt is, kunnen een aantal technische metingen worden gedaan.

Contact

Wil je meer weten over de werking van jouw ogen of een afspraak maken voor een oogmeting? Neem dan contact met ons op!